Russian blue opdræt

Vejledning

Der er mange ting der skal anskaffes, når man har købt en klilling.

En af de vigtige ting er en kattebakke. Det kan være enten en lukket eller åben, men hvis det er en åben, er det en god idè at anskaffe sig en med høje sider. Af grus vil jeg til hver en tid anbefale det klumpende. Så er der minimale lugtgener, og det er let lige at fjerne klumperne en gang eller to om dagen. I starten lige efter killingen er flyttet ind, er det en god idé at have mere end en kattebakke. Hvis du anskaffer dig mere end en kat, så hav mindst en kattebakke til hver.
En anden vigtig ting er selvfølgelig mad og vandskålene. Der er ingen grund til at anskaffe sig dyre specielle skåle, hvis man foretrækker noget af det man i forvejen har i skabene. Men uanset hvad man vælger, så sørg for at vaske både mad og vandskålene grundigt af jævnligt, og skift vand hver dag.
Med hensyn til foderet, er det meget vigtigt at fortsætte med det samme foder som killingen er vant til. Hvis man hellere vil bruge et andet mærke, så sørg for at skifte langsomt, ved gradvist at blande mere og mere af det nye foder sammen med det gamle. Eller risikere du at killingen får dårlig mave. Vælg altid et lødigt foder i stedet for at lade dig friste af det billigste i supermarkedet. Dels risikere du at katten med tiden vil udvikle nyresten eller andre problemer, og dels giver det billige foder noget mere afføring fordi der er større mængder af fyldstof i, som katten ikke kan fordøje. Så i længden er et godt og lødigt foder, billigere end det på tilbud i supermarkedet.
Med hensyn til legetøj, er der ingen grund til at købe sig fattig hos dyrehandleren. Mange af de ting vi alle sammen har i hjemmet, er meget bedre at lege med, hvis du spørger katten. En tom toiletrulle, en piberenser, et stykke sammenrullet papir eller en tom papkasse, kan gøre lige så meget lykke som det dyre legetøj man kan købe i butikken. Isis’ yndlingslegetøj er en clips fra en brødpose. Hun elsker at hente den når jeg kaster den – efter hun selvfølgelig har slået den grundigt ihjel. Den leg kan hun få lang tid til at gå med, og det er som regel mig der bliver træt af den først. Her i huset er der dog en ting fra butikken, som altid gør underværker, og det er en fjerpind.

Så er det det der med at hvæsse klør. Det er en kats natur, og hvis ikke man giver sin kat mulighed for at gøre det, på et for os hensigtsmæssigt sted, så gør katten det bare der hvor den synes. Anskaf en høj stolpe eller kradsetræ beklædt med reb eller sisal, så katten har mulighed for at strække ud når den hvæsser klør. De små lave kradsestolper man kan købe, gider katten som regel ikke bruge. Nogle katte foretrækker at hvæsse klør på en vandret flade, og her kan man bruge en kokosmåtte eller lign. Man kan også få kradsebrætter til at hænge på væggen, eller som kan sidde på et hjørne, hvis man har en kat der allerede er begyndt at bruge en væg.
Du er i øvrigt altid velkommen til at kontakte mig, hvis du har spørgsmål om dette eller hint. Mine killinger er udstyret med livsvarig support.